У кошику ще немає товарів

Сьогодні на українських свинокомплексах все більшої популярності набуває технологія рідкої годівлі свиней.

І це не дивно, адже головною перевагою такої технології є можливість використовувати в годівлі свиней відходи та вторинні продукти спиртової та харчової промисловості - молочної, пивоварної, цукрової, борошномельної, олійної, хлібопекарської та ін., що суттєво зменшує витрати зернових кормів та знижує собівартість продукції.

Європейські країни давно оцінили цю перевагу - в Ірландії понад 90% підприємств свинарства використовують рідку годівлю, в Німеччині та Данії - понад 60%, в Голландії - близько 50% підприємств.

Zbirka_NS_MN_K_NG_AMG__ZSMi_td_1.png
🌟 Окрім головної, рідка годівля має ще низку переваг:
- рідкий корм більше відповідає фізіологічним потребам свиней; 🐷
- у порівнянні з сухими кормами, поїдання рідких кормів збільшується на 5%, прирости підвищуються на 6%, витрати корму на одиницю приросту знижуються до 10%; 📉
 
- на підприємствах, у яких в одному приміщенні утримують тварин різних вікових груп, є можливість одночасно застосовувати різні рецептури; 🧾
- можливість доставки великого обсягу корму за малий проміжок часу на великі відстані за допомогою трубопроводів; 🏃
- процес рідкої годівлі гнучкий, надає можливість оперативно коригувати раціон без участі комбікормового заводу; 🏭
- дає можливість скоротити чисельність обслуговуючого персоналу, знизити витрати електроенергії, зменшити вплив людського фактору на процес годівлі. 📉
 
🧪 Ще однією з переваг рідкої годівлі є можливість проведення контрольованої мікробіальної ферментації кормової суміші, яка позитивно впливає на морфологічні характеристики слизових оболонок шлунково-кишкового тракту і стимулює імунну систему організму свиней.
 
⚠️ Однак, рідка годівля має і недоліки:
- вища вартість та експлуатаційні витрати на обладнання (інвестиції на впровадження окуповуються за 2-3 роки); 📆
- рідкі корми мають коротший термін зберігання; ⏳
- підвищується вологість тваринницьких приміщень, що негативно впливає на здоров’я тварин (особливо у холодний період). 💦
 

🚜 І все ж, рідка годівля набирає обертів - неабияке зацікавлення викликала синергія свинарства з біоетанольною промисловістю, коли відходи біоетанольної промисловості використовуються в годівлі свиней, що є одним з потенціалів розвитку Нове свинарство України, який вдвічі знижує собівартість української свинини, здатний забезпечити до 12 млрд євро доданої вартості щороку та перетворити Україну з провідного експортера зернових на провідного експортера продукції з доданою вартістю.

akpk_3k_a.png

Всі права захищені "Pigmarket Ukraine" Copyright © 2025